Mat och träning

För att klara av ett fysiskt arbete är det viktigt att äta rätt. Träning ger också ofta bra resultat, men man får inte glömma bort att vila behövs för att träningen ska ge effekt.

En bra frukost ger den energi som behövs för att städa fram till lunch. Utan frukost börjar kroppen ta av sina reserver för att orka med städarbetet.

En viktig del av friskvården handlar om att äta rätt och att äta tillräckligt. Städning är ett aktivt arbete som kräver mycket energi. Regelbundna måltider, mellanmål och bra mat är därför viktigt för att man ska orka städa en hel arbetsdag.

Träning men också vila

Träning kan göra att man mår bättre och klarar arbetet bättre. Men för att ett träningspass ska vara effektivt krävs att det följs av tillräcklig vila. Under träningen bryts nämligen muskler och andra vävnader ned för att sedan byggas upp till en högre nivå under vila.

Vilken träning som behövs beror på vad man vill uppnå med träningen. Exempel på olika syften med träning kan vara:

  • konditionsträning för att inte bli så trött eller andfådd av städningen
  • styrketräning för att klara av de tunga momenten i jobbet
  • styrketräning för att stärka muskler även om städaren mest utsätts för låg och ensidig belastning i till exempel nacke och skuldror
  • rörelse- och koordinationsträning för att kunna styra och belasta kroppen rätt och för att kunna arbeta smidigt och med bra arbetsteknik.

Läs mer om olika typer av träning.