Ny på jobbet

En nyanställd städare har oftast mycket att sätta sig in i. Det gäller bland annat att lära sig städmetoder och arbetsteknik men också städområden så att man kan göra ett bra jobb.

Städarbetet beskrivs ofta som ett fritt arbete. Men för att det ska upplevas så är det viktigt att man som städare redan från början lär sig arbeta rätt så att man inte riskerar förslitningsskador. Det arbetssätt som man lär sig när man börjar arbeta är ofta svårt att ändra på.

Vilket är bästa sättet för er att introducera nyanställda?

Ett vanligt sätt att introducera en nyanställd är att låta denne "gå bredvid" någon som arbetat länge. Det här är ofta ett bra sätt att lära sig städområdet och vad som ingår i arbetet. Men tyvärr är det ofta ett sämre sätt att lära sig rätt städmetoder och bra arbetsteknik. Risken är stor att man istället lär ut felaktig eller till och med dålig arbetsteknikoch föråldrade städmetoder.

Exempel på vad en introduktion för nyanställda kan innehålla:

  • De städmetoder som företaget arbetar med.
  • Bra  arbetsteknik. Ta gärna hjälp av materialet på denna webbplats. Tänk på att utbildning är en färskvara. Det är viktigt att följa upp och repetera när städaren arbetat en tid.
  • Vikten av friskvård, det vill säga att äta rätt och ha en bra grundkondition för att orka med städningen.
  • Vikten av att inte överbelasta sig. Läs gärna mer om det under Organisera städarbetet.
  • Vikten av att veta vilket jobb man ska göra och hur man ger service samtidigt som man inte gör extrajobb som kunden inte betalar för.
  • Vad man ska göra om man börjar få ont. Det är viktigt att förstå att det onda är en signal om att man bör se över hur arbetet görs.

Mer information om vad man ska tänka på när man som städare är ny på jobbet finns i SRY:s skrift  Introduktion Städservice och Hemservice. SRY står för Servicebranschens yrkesnämnd. Skriften beställs från Almega Serviceföretagen. Den är skriven för att kunna delas ut till nyanställda.