Arbetsteknik

Städning är ett hantverk och som med alla hantverk gäller det att ha rätt teknik. Genom att lära sig bra arbetsteknik sparar man kroppen samtidigt som städningen blir effektiv. Se våra videoklipp med bra arbetsteknik!

Så här kan videoklippen användas

  • För introduktion av nyanställda och som stöd för mer erfarna städare. Titta på videoklippen med de arbetsuppgifter som förekommer hos er. Jämför med hur ni arbetar och fundera över om arbetstekniken kan förändras.
  • I samband med * introduktion till bra arbetsteknik. Använd då gärna Allt om städs handledarmaterial som stöd. Dela också gärna ut vårt snygga intyg till de städare som har fått introduktion till bra arbetsteknik.
  • Vid samtal med städare som har börjat få ont. Gå igenom videoklipp för aktuella arbetsmoment gemensamt och diskutera möjliga orsaker och förbättringsåtgärder. Videoklippen har utvecklats i samråd med Christina Holmefalk.

* Introduktionen i arbetsteknik ska inte förväxlas med den mer omfattande utbildningen i städteknik som leder till yrkesbevis. Yrkesbeviset visar att en person uppfyller vissa kunskapskrav inom lokalvård och att han eller hon arbetar aktivt som städare. Den som har ett yrkesbevis kan bli handledare genom att gå en handledarutbildning.

I dag finns ett etablerat yrkesbevis inom städbranschen: SRY:s (Städ och Rengöringsbranschens Yrkesnämnd).