Ledarskap

48 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om ledarskap, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Placering påverkar prestationen

2016-08-17

Precis som i klassrummet verkar placering i kontorslandskapet ha betydelse för hur de anställda presterar. För allra bäst lönsamhet ska man undvika att medarbetare med liknande styrkor och svagheter sitter bredvid varandra, enligt en ny studie.

Delat ledarskap dubbelt så bra

2016-07-12

Delat ledarskap gav resultat direkt. Anna-Lena Berg och Nina Uggowitzer är båda vd för bolaget Dustcontrol. Komplicerat? Inte alls. Med bra kommunikation och noll prestige blev det delade ledarskapet en högvinst både för chefer och företag.

Så kopplar man arbetsmiljön till affärsidén

2016-06-17

Visst kan hon få höra invändningen; ska vi tjäna pengar eller leva upp till goda värderingar? Men Veronica Rörsgård, prisbelönt HR-direktör, ser inget motsatsförhållande i det. En säker och hälsosam arbetsmiljö är vinstgivande, anser hon.

Medarbetarenkäter ett trubbigt verktyg

2016-05-27

Medarbetarenkäter är populära och används på större arbetsplatser för att ta reda på hur arbetsmiljön och ledarskapet fungerar. Men det är ett trubbigt verktyg, visar forskning från Lunds universitet. De standardiserade enkäterna ger bara sken av att säga sanningen.

Kommentarer: 2

Stress tas på större allvar

2016-04-22

Svenska chefer tar frågor om stress på större allvar. Men psykisk ohälsa på jobbet är fortfarande ett eftersatt område, enligt en ny stor medarbetarundersökning.

Kommentarer: 1

Chefer behöver mer än en ledarstil

2016-03-03

Vilken ledarstil som är lämpligast varierar utifrån situation och person. Som chef i ett alltmer komplext arbetsliv behöver man flera av stilarna i sin verktygslåda för att lyckas. Ledarskapsutvecklare Anki Udd kommenterar tre ledarstilar.

Bli en kommunikativ ledare

2016-02-24

Vad innebär ett kommunikativt ledarskap och hur blir man en kommunikativ ledare? Det försöker forskaren Solange Hamrin vid Mittuniversitetet ge svar på i sin avhandling.

Tydligt ledarskap viktigt vid omorganisation

2016-01-21

Det är väl känt att stora och återkommande omorganisationer är en källa till stress och psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Men det finns några knep att ta till för organisationer som vill undvika det.

Trender styr hur chefen styr

2015-11-16

Trender avgör vilka managementmodeller som får spridning i Sverige. Om de faktiskt är effektiva spelar mindre roll. Det konstaterar företagsekonomen Elin Larsson i sin doktorsavhandling.

Humor kräver tillit i gruppen

2015-11-13

Humor är bra för sammanhållningen i en arbetsgrupp. Men om relationen mellan chef och medarbetare är ansträngd ska chefen helst undvika att skämta. Det visar en amerikansk undersökning.

En utmaning att leda virtuella team

2015-11-06

Att bara träffa sina medarbetare en gång om året. Så ser verkligheten ut för allt fler. Att vara chef över så kallade virtuella team ställer stora krav på ledarskapet, visar ny forskning.

Låt hjärnan styra ledarskapet

2015-11-03

För att bli en bättre chef krävs kunskap om hur hjärnan fungerar. Det hävdar hjärnforskaren Katarina Gospic som nyligen släppt en bok om neuroledarskap.

Webbfråga

Är det ok att rekrytera anställdas släktingar?

  • Ja, om de passar för jobbet. 53%  
  • Tveksamt, rekrytering ska vara bred. 29%  
  • Nej, aldrig! 17%  
Totalt antalet röster: 217