Ledarskap

79 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om ledarskap, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Ta hand om företagets intraprenör

2017-10-25

En entreprenör vet de allra flesta vad det är. Men vad är en intraprenör? Troligtvis inte den som syns eller hörs mest på jobbet – men kanske en av de viktigaste medarbetarna. 

Zanver Karimi gillar att överraska

2017-10-10

Ett tillåtande och glatt arbetsklimat hjälper när jobbet innebär möten med människor som varit med om svåra händelser. Så tänker i varje fall Zanver Karimi som är operativ chef på Karriärkonsulten. Ett företag som på uppdrag av Arbetsförmedlingen hjälper nyanlända att få arbete eller utbildning.

Chefer med självmedkänsla mår bättre

2017-10-05

Dagens arbetsliv med ständiga förändringar och hög flexibilitet ställer orimliga krav på cheferna som får alltmer på sitt bord. Nu visar ny forskning att de chefer som är snälla mot sig själva och som kan koppla bort jobbet på fritiden mår bäst.

Varannan chef är vän med sina anställda på Facebook

2017-10-03

Varannan chef är Facebook-kompis med några av sina anställda. Oftast är det de anställda som skickar vänförfrågan. Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen.

Bra chef viktigare än lönen

2017-09-19

Bra chef är viktigare än hög lön. Det anser i varje fall unga svenskar som söker jobb, enligt en ny undersökning. I botten på kravlistan hamnar fysisk arbetsmiljö.

Kommentarer: 1

"För mig är agilt ledarskap det självklara sättet"

2017-09-18

Lyhörd, flexibel, närvarande och ödmjuk. Platschefen och teamledaren Camilla Ekström på Sodexo väljer mjuka ord när hon beskriver agilt ledarskap.

Unga vill ha meningsfullt jobb

2017-09-12

Unga är inte curlade och bortskämda. Men de har andra förväntningar på arbetslivet jämfört med äldre. Det anser Marina Åman, andre vice ordförande i Unionen, där man nyligen gjort en undersökning om hur chefer ser på att leda unga medarbetare.

Så jobbar skandinaviska chefer

2017-08-30

Gemensamt för skandinaviska chefer är att involvera medarbetarna och att ge dem frihet under ansvar, enligt en ny undersökning från chefsorganisationen Ledarna. Annika Elias, ordförande för Ledarna, tror att det icke-hierarkiska ledarskapet är framtiden, men påpekar samtidigt att det ställer stora krav på den som är chef.

Kommentarer: 1

Kan chefen vara en robot?

2017-08-23

Få arbetstagare tror att det är möjligt att ersätta chefen med en robot. Men automatiserade chefsstöd används redan i arbetslivet och kan leda till mindre hierarkiska organisationer och ge mer utrymme för kreativa processer och medarbetarskap.

Kommentarer: 1

De hanterar psykiska risker på samma sätt som fysiska

2017-08-16

Sjukskrivningarna på grund av stress har blivit kortare och färre på tågtillverkaren Bombardier. Framgångsreceptet är att hantera psykiska och fysiska risker på samma sätt, enligt personalchefen Petra Skoglund.

Chefer vill ha mer stöd från chefen

2017-06-21

Hög arbetsbelastning och bristande stöd är vanliga problem för verksamhetsnära chefer, särskilt i offentlig sektor. På chefsorganisationen Ledarna har antalet samtal från chefer med frågor kring arbetsmiljön ökat med drygt 30 procent det senaste året.

Människan i centrum för ny ledarskapsstandard

2017-06-12

Nyligen släpptes en svensk standard som visar på de affärsmässiga fördelarna med att fokusera på människan i en organisation. Den vänder sig till VD:ar, ledningsgrupper och styrelser och handlar om allt från mångfald till tillgänglighet.

Webbfråga

Vad gör ni för att motverka sexuella trakasserier?

  • Har en policy 62%  
  • Inget särskilt 17%  
  • Vet inte 16%  
  • Ska börja jobba med frågan 5%  
Totalt antalet röster: 77