Hälsa

102 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Så ska parterna minska sjuktalen

2016-08-24

På tisdagen sa regeringen ja till arbetsmarknadsparternas förslag om hur de höga sjuktalen ska sänkas. Förslaget innebär ökade satsningar på förebyggande arbetsmiljöarbete.

Beröm från chefen bra för hälsan

2016-08-22

Om chefen visar uppskattning minskar risken att bli långtidssjukskriven. I synnerhet gäller det medarbetare som har sömnsvårigheter. Det visar en ny dansk studie.

Kommentarer: 1

Dagsljus bra för sömnen

2016-08-12

Blått ljus från skärmar kan störa nattsömnen enligt tidigare forskning. Men nu kommer nya rön som visar att den som får mycket dagsljus blir mindre påverkad av skärmljus på kvällen.

Peppa dig ur mitt-i-livet krisen

2016-07-20

Det kommer en punkt i varje människas liv när det känns som om toppen är nådd, att det nu bara går utför. Helt plötsligt hänger inte kroppen riktigt med längre, bilringarna blåses sakta upp kring midjan och arbetsmarknaden känns som om den var till för en yngre version av dig själv. Kort sagt, du har fått en mitt-i-livet-kris.

Allt fler sjuka av stress

2016-06-01

Allt fler blir sjuka av stress. Främst är det kvinnorna som drabbas. Det visar Arbetsmiljöverkets årliga sammanställning av arbetsskador och arbetssjukdomar.

Viktigt att trivas på jobbet

2016-05-31

Välbefinnande på jobbet är bra för både individen och arbetsplatsen visar forskning. Det är dags att lyfta fram betydelsen av sådant som gör att medarbetarna trivs och är nöjda, anser fackförbundet Jusek som nyligen undersökt hur deras medlemmar trivs på jobbet.

Akademiker tar med sig jobbet hem

2016-05-18

Sveriges akademiker har svårt att få arbetstiden att räcka till. Hälften har tvingats dra in på sina luncher och andelen som jobbar på helgen har ökat kraftigt, enligt en rapport från Saco.

Uppmuntrande mejl fick fler att stå

2016-05-11

Påminnelser via sms och mejl och möjligheter till stå-möten har god effekt för att få kontorsanställda att sitta mindre på jobbet. Det visar en dansk interventionsstudie.

Naturligt med vårtrötthet

2016-04-19

Lider du av vårtrötthet? Håll ut, det är naturligt och kan förebyggas. Sannolikt är du känslig för hur vårljuset påverkat dina hormoner, signalsubstanser och dygnsrytmen i din kropp.

Nitrilhandskar bakom ökning av eksem

2016-04-18

Engångshandskar av nitril har blivit allt mer populära i förskolan, bakom charkdisken, i frisersalongen – och inom vården förstås. Nu misstänker dermatologer att gummimaterialet ligger bakom ett uppsving av eksem.

Kommentarer: 1

Besvär av inomhusmiljön allt vanligare

2016-03-29

Var femte anställd är missnöjd med inomhusmiljön på jobbet och många får hälsoproblem som följd. I takt med att fastigheterna blir äldre och underhållet inte sköts ordentligt ökar risken att fler ska drabbas.

Höga ohälsotal inte ett kvinnoproblem

2016-04-07

Kvinnors höga sjukskrivningstal beror inte på kvinnorna själva utan på att arbetssituationen ser olika ut för män respektive kvinnor. Det framkommer i en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Kommentarer: 1

Webbfråga

Hur tacklar du gnäll på jobbet?

  • Bäst att gnälla med 9%  
  • Gnäller aldrig 0%  
  • Går undan 13%  
  • Försöker vara positiv 49%  
  • Med humor 26%  
  • Gnäll? 3%  
Totalt antalet röster: 69