Hälsa

109 artiklar

Här samlar vi nyheter och andra artiklar som handlar om hälsa, vilket är ett av våra drygt 30 sakområden som vi kontinuerligt bevakar.

Migrän - eller "bara" ont i huvudet?

2016-10-26

Ont i huvudet? Nästan alla har huvudvärk lite då och då. Ofta beror det på att man spänner sig utan att man vet om det. Stress, trötthet och för lite sömn kan ge spänningshuvudvärk. Den kan i sin tur trigga igång ett migränanfall om man lider av migrän. 

Nytt verktyg ska minska skadligt damm

2016-10-20

Damm som innehåller kvartspartiklar är en arbetsmiljörisk på många arbetsplatser. IVL Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med betongindustrin tagit fram ett verktyg som ska göra det lättare att bedöma riskerna med kvartsdamm.

Trendbrott i hur männen mår på jobbet

2016-10-06

Fysiska besvär av arbetet har länge varit den dominerande orsaken till arbetsrelaterad ohälsa bland män. Men för första gången är det lika vanligt bland män med psykiska som fysiska besvär. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Träna bort stressen

2016-09-19

Fysisk träning gör oss tåligare mot stress – det är en effektiv och billig metod med få biverkningar. Det visar en ny bok som varvar forskningsrön med träningstips.

Hitta lugnet på jobbet

2016-09-07

Mindfulness har börjat göra intåg i arbetslivet. Men vad är det egentligen? Kan några minuters andningsövning då och då göra dig till en lugn och närvarande person? Knappast. Däremot kan du få lättare att fokusera, genom att låta tankar och känslor passera utan att slaviskt dras med.

Mindre stress och mer fokus med mindfulness

2016-09-23

På IT-företaget Accenture har de anställda fått möjlighet att gå en mindfulnesskurs. Linda Werklund nappade direkt.  

Kommentarer: 1

Musik bra för samarbetet

2016-09-05

Många butiker och restauranger spelar musik för att öka sin försäljning. Nu kommer rön som visar att musik också kan göra samarbetet på arbetsplatsen bättre.

Så ska parterna minska sjuktalen

2016-08-24

På tisdagen sa regeringen ja till arbetsmarknadsparternas förslag om hur de höga sjuktalen ska sänkas. Förslaget innebär ökade satsningar på förebyggande arbetsmiljöarbete.

Beröm från chefen bra för hälsan

2016-08-22

Om chefen visar uppskattning minskar risken att bli långtidssjukskriven. I synnerhet gäller det medarbetare som har sömnsvårigheter. Det visar en ny dansk studie.

Kommentarer: 1

Dagsljus bra för sömnen

2016-08-12

Blått ljus från skärmar kan störa nattsömnen enligt tidigare forskning. Men nu kommer nya rön som visar att den som får mycket dagsljus blir mindre påverkad av skärmljus på kvällen.

Peppa dig ur mitt-i-livet krisen

2016-07-20

Det kommer en punkt i varje människas liv när det känns som om toppen är nådd, att det nu bara går utför. Helt plötsligt hänger inte kroppen riktigt med längre, bilringarna blåses sakta upp kring midjan och arbetsmarknaden känns som om den var till för en yngre version av dig själv. Kort sagt, du har fått en mitt-i-livet-kris.

Allt fler sjuka av stress

2016-06-01

Allt fler blir sjuka av stress. Främst är det kvinnorna som drabbas. Det visar Arbetsmiljöverkets årliga sammanställning av arbetsskador och arbetssjukdomar.

Webbfråga

Vad utmärker jargongen på ditt jobb?

  • Formell 0%  
  • Humoristisk 75%  
  • Kärleksfull 0%  
  • Sexistisk 0%  
  • Rasistisk 0%  
  • Inget särskilt 25%  
Totalt antalet röster: 4